Wenen
Door: Jenny
Blijf op de hoogte en volg Jenny en Leo
26 Juni 2018 | Oostenrijk, Wenen
Heerlijk geslapen in het hotelbed. Niet dat er iets mis is met ons tentje en onze luchtbedden, echt niet, maar dit was ook fijn. En dan het ontbijtbuffet, ook heerlijk, gewoon genieten van een beetje extra luxe.
Maar toen kwamen we buiten, frisjes, 15 graden koeler dan gistermiddag. Extra shirt aan gedaan en op de fiets gestapt. De route weer opgepakt en gefietst naar Klosterneuburg. Het was 25 km, klein stukje voor ons. Ondertussen hebben we er 1444 km opzitten, moeten we alleen nog naar het Hoofdstation in Wenen fietsen.
Dat we er aankwamen konden we op het kleine tenten veld een plekje zoeken en ons installeren. We zagen gelijk dat de mensen uit Alkmaar er ook stonden. Na de lunch zijn we een rondje gaan lopen in het dorp en kwamen we uit bij het klooster met kerk. Dit klooster is nog groter dan in Melk. De kerk was indrukwekkend, wat een schilderingen en beeldhouwwerken, ongelofelijk. Dat we om de kerk heen liepen waren we ook onder de indruk van de rest van het gebouw, het klooster. Er klonk klassieke muziek en door een kiertje konden we zien dat ze aan het oefenen waren voor een opera, de muziek was heel mooi, La Traviata van Verdi. We hoefden niet achter kaartjes aan want de eerste voorstelling is 2 juli en dan zijn wij al thuis. Wel jammer, een openlucht concert bij een klooster had best leuk kunnen zijn.
Na nog wat rond gelopen te hebben zijn we naar het dorp gegaan en hebben boodschappen gedaan voor het avondeten. Ravioli met garnalen en courgette, was lekker. Yoghurt toe, helemaal goed. We zijn op tijd de slaapzak in gegaan want het was fris en we hebben geen dikke trui. Tot morgen.
Zaterdag 23 juni, door Jenny;
Vanmorgen voor ons doen uitgeslapen, 8 uur opgestaan. Ontbijt gemaakt en gelijk een plan voor de dag. Ondertussen hadden we de mensen uit Alkmaar ook gesproken over hoe ze gefietst waren en wat ze hier gedaan hebben. Gister hebben ze hun terug reis geregeld naar NL en dat was niet makkelijk, het is ze gelukt tot Düsseldorf en de rest moeten ze zelf doen. De fietsen, dat is het probleem in de trein, zoveel plekken zijn er niet. Wij hadden het thuis al geregeld, wij gaan donderdag terug.
Vanmorgen hebben we de bus genomen naar het dichtstbijzijnde metro station en vandaar de metro naar het centrum. Op zich niet heel moeilijk. Het ANWB boekje had een route voor het oude stadscentrum en die hebben we gevolgd, de “dat moet je gezien hebben” punten. Het begon met de StefansDom, ook weer zo indrukwekkend met al dat verfijnde beeldhouwwerk, zeer imposant. Het grappige is dat door de oorlog met de Turken de noord toren nooit zo geworden is als de zuid toren. De noord toren is in renaissance stijl afgebouwd. Het dak van de Dom is ook bijzonder, met de dakpannen is er een gekleurd patroon in gelegd.
Onderweg naar het Mozart huis kwamen we een Franciscus kerk tegen, de schelpen trokken onze blik. Wij dachten dat Franciscus van het sobere zou zijn maar bij binnenkomst bleek dat zeker niet zo te zijn. Nog mooier dan de Dom, wel kleiner. Het Mozarthuis was museum, Mozart heeft hier 2 en een half jaar gewerkt, en daar hadden we niet veel zin in dus zijn we doorgelopen.
Bij de Hoherstrasse was een bijzondere jugendstil klok, we moesten even rustig kijken hoe dat werkte. De foto komt er wel bij. Op de terugweg begrepen we hoe het echt zat met de klok. Ieder uur komt er een pop langs met een nummer boven het hoofd wat het uur aan geeft. Ondertussen staat er boven van 0 to 60 de minuten. Erg leuk.
Hierna zijn we naar de Ruprechtkirche gegaan, het zou de oudste kerk van de stad zijn. Het interieur, met een stenen altaar, maakte indruk door zijn eenvoud.
Hier vlakbij was de Judischer Stadttempel, deze was gesloten en kan er niets over zeggen. Aan de buitenkant is het een gewoon gebouw met Jiddische letters. Iets verder was de Judenplatz, in de middeleeuwen het kloppende hart van de Joodse gemeenschap, nu herinnert een betonnen monument aan de verschrikkingen van de nazitijd.
Ondertussen zie je hoge statige gebouwen met beeldhouwwerken op de daken of aan de gevels. Ook monumenten van beton met goud. Mooie brede straten met winkels en terrassen. We waren niet de enige die in Wenen rondliepen, best druk. Mooie stad, mooi centrum. We zijn nog naar de biologische markt geweest, dat was anders dan ik dacht. Er stonden wat stalletjes met groenten en fruit, vleeswaren, wijn, kaas, worst en ertussen stonden tafeltjes waar je kon genieten van het aanbod lekkere hapjes en drankjes.
Rond 4 uur zijn we weer richting metro gegaan om terug te gaan naar de camping. Nog een boodschap bij de Spar en terug bij de tent. Vanavond halve gegrilde kip bij het camping restaurant gegeten en nu uitbuiken. Morgen verder, het wordt weer een frisse dag.
Zondag 24 juni, door Jenny;
Vanmorgen weer rond 8 uur opgestaan. Ontbeten en bekeken wat we zouden doen. Leo wilde graag de weg verkennen naar het Hoofdstation en de Romeinse expositie zien in het klooster. De volgorde was nog even een puntje. Om 11 uur zijn we op de fiets naar Wenen gegaan. Er hing een donkere lucht en op een gegeven moment regende het een beetje. Wij geschuild in een koffie tentje maar het waren maar een paar spatjes. Het koffietentje was bijzonder, er werd gewoon gerookt binnen maar dat zagen we iets te laat. Dat de koffie op was zijn we snel door gefietst. De route ging mooi langs de Donau. Je ziet veel kleine huisjes, buitenhuisjes, heel verschillend. Dat we in Wenen waren was lag er een plateau in de Donau waar een zwembad in gemaakt was en er boven was een tennisveld. Mooi bedacht. Leo had de route al helemaal uitgedacht. Op een gegeven moment moesten we alleen een opgang naar de weg vinden die befietsbaar was, je had veel opgangen met trappen en dat is voor donderdag niet handig. Het is leuk om door Wenen te fietsen, je bereikt een grotere afstand met dingen om te zien. We passeerden veel mooie gebouwen en standbeelden. Op een gegeven moment hadden we een weg met tram, met die tramrail zou het niet handig zijn met het karretje. We kwamen bij het Hoofdstation, mooi gebouw, heel modern, en daar hebben we binnen rondgekeken, hoe groot de lift was en op een perron. Nog even geluncht en toen een andere weg terug gefietst, achteraf een betere route omdat er overal fietspaden zijn en geen tramrail. Nu weten we zeker dat het donderdag gaat lukken. Op de heenweg kwamen we langs de Karlplatz, hier staat ook de Karlskirche, van buiten prachtig en al helemaal met de vijver er voor. Onderweg kwamen we ook langs het museum kwartier, wat een mooie gebouwen, ongelofelijk. Zoveel beeldhouwwerk. We hebben de fietsen geparkeerd en hebben er wat rond gelopen. Hier bevind zich ook de Spanische Hofteitschule, de nationale bibliotheek, de Hofbrug, Weiner Hof Musikkapelle en Neu Burg met Hofjagt- en Rustkammer. Echt prachtig.
Hierna zijn we rustig terug gefietst naar de camping, we waren precies op tijd om de GP van de formule 1 te zien. Leo heeft alles gezien en ik de laatste 10 rondjes. Max is 2de geworden.
We zouden uit eten gaan en ik had al op Google gekeken wat de mogelijkheden waren. Wel in het dorp maar niet vooraan. Dat wat ik bedacht had vond Leo niets, was met buffet, en dus hebben we verder gekeken. Het werd het restaurant bij het klooster. Wij een soep vooraf besteld en Leo had iets met vlees en ik forel. Kwam de ober het eten brengen had hij nooit meer aan de soep gedacht, sorry, ja, en wat moet je dan. Dus maar geen soep. Het eten was prima maar de bediening was niet alles, het was er ook niet druk. Hierna lekker terug naar de tent en naar bed, het is nog steeds frisjes.
Maandag 25 juni, door Jenny;
Het was de bedoeling dat we om 9 uur in de bus zouden zitten maar het werd een uurtje later. Geen idee hoe het kwam, het lag nog lekker in het tentje denk ik.
Vandaag zijn we naar Schloss Schönbrunn geweest. Wat een complex. We hebben de lange audiotoer gedaan. Je moet er wel even voor wachten, een uurtje, dus mooi tijd voor de koffie met wat lekkers. Leo had Saggertorte en ik Schwartswalderkirstorte. Mary, ik moet eerlijk zeggen, erg lekker, je had gelijk. Hierna zijn we naar de ingang gegaan. Je krijgt een kaartje met een tijd erop, je mag geen rugzak meenemen en dan kun je beginnen aan de toer. Mooie kamers met veel tierelantijnen, veel goud. Ook het verhaal van Sissi en haar schoonmoeder en de hele Habsburger keizerlijke familie. Mooi om gezien te hebben.
De tuinen zijn ook mooi, al vind ik het jammer dat het minder is bij gehouden als bij ons Het Loo. Maar, indrukwekkend hoe uitgebreid het allemaal is.
Hier ben je echt wel wat tijd kwijt. Tegen half 5 zaten we weer in de metro naar de camping. Rustige avond, nog steeds fris en het wordt ook niet beter. Jammer, maar niets aan te doen. Morgen verder.
Dinsdag 26 juni, door Jenny;
Vanmorgen werden we wakker van het zonnetje dat op de tent scheen, 7 uur was het. De kerkklokken hadden ook geluid. Lekker ontbeten in het zonnetje en een plan gemaakt voor vandaag. Leo heeft het eigenlijk wel gehad, maar ja, de trein gaat donderdag.
Om half 10 zaten we in de bus naar het metro station. Onze eerste bezichtiging was de Nashmarkt. Hier heb je allemaal marktkramen en bij vele kun je ook eten. Het ziet er heel gezellig uit maar wij waren toe aan koffie en gelukkig lukt dat ook. Er waren veel specerijen die verkocht werden, maar ook groenten, fruit, kaas, vis en vlees. Hier moet je om een uur of 4 heen of lunch tijd. Misschien komt dat nog op een ander moment.
Tijdens de koffie hebben we overlegd en de plannen herzien, we zijn naar de Prater gegaan. Dit is een pretpark waar ook een reuzenrad in staat en waarmee je een mooi uitzicht over Wenen hebt. Zo zonnig als het vanmorgen was, zo bewolkt was het nu helaas. De skyline van Wenen hebben we gezien.
Hierna zijn we nog naar de Karmelitermarkt gegaan maar dat viel wat tegen. We zijn terug gelopen via de joodse wijk maar ook daar was niet iets bijzonders aan te zien, behalve een politieagent voor de synagoge.
Hierna hebben we de metro genomen om terug naar de camping te gaan.
Morgen wordt het nog redelijk weer maar donderdag gaat het ernstig regenen, we hebben bedacht om de laatste nacht in een hotelletje te gaan zodat de tent droog ingepakt is. Als we de weer radar moeten geloven gaat dat lukken met ons plan.
Dan is dit het laatste verslag van onze fietstocht naar Wenen en willen we iedereen bedanken voor het lezen en de reacties. Bedankt allemaal, lieve groeten Leo en Jenny
26 Juni 2018 - 19:17
Nora:
Dank voor jullie verslagen en goede reis terug. -
26 Juni 2018 - 19:27
Theo:
Hoi, met heel veel interesse jullie verslag gelezen. Ja, Wenen is een prachtige stad 3n veel te zien. Ik hoop dat het droog inpakken zal lukken, en ik wens je vast e3n goed3 terugreis . Wij zitt3n heerlijk in de ondergaande zon, we maken het prima, de kom3nde dag3n gaat het mooi weer word3n en kunnen steeds bloot vertoeven. G3groet, blijf gezond en geniet van het leven. Gegroet van Theo 3n Nora..... -
26 Juni 2018 - 20:31
Lenie En Jacques:
Weer een mooi en levendig verslag van jullie belevenissen. Zoveel bezienswaardigheden en indrukken.
Einde van een mooie fietstocht. Thuis komen is ook weer leuk.
Gauw tot ziens. Hartelijke Groeten. -
26 Juni 2018 - 20:51
Oda:
Wat hebben jullie een goede herinneringen van deze reis, veel gezien, mooi weer, leuke mensen ontmoet.
Goede terug reis, groetjes oda -
26 Juni 2018 - 21:13
Karin:
het is gelukt en zo lees ik: ook goed bevallen! Na zoveel kilometers fietsen en daarna nog een uitgebreide verkenning van Wenen is het donderdag ook weer fijn om naar huis te gaan. De boontjes zijn nog niet plukrijp dus mooi op tijd. Alvast goede reis terug en we zien elkaar snel.
XX Karin -
27 Juni 2018 - 07:56
Mary:
Genoten van jullie verslagen. Een hele goede reis naar huis. En dan komt het: ha ha zegt de stofzuiger,zijn jullie er weer. Ik heb jullie gemist. De wasmachine is ook heel blij. Nu mag hij weer aan het werk.
Geniet van de fijne reis die jullie gemaakt hebben wij hebben dat zeker.
Groetjes Jan en Mary
27 Juni 2018 - 11:50
John En Wil Breda:
Het is niet alleen een geweldige tocht geweest, maar ook een heel culturele beleving.
Een prachtig reisverslag, we hebben er van genoten.
Wij waren in 1966 in Wenen, niet zomaar, want we gingen de kinderen ophalen die we daar hebben geadopteerd.
Wel iets heel bijzonders, onze hotelbaas raadde ons aan naar het Wienerwald te gaan, een restaurant in Grinzing. raar genoeg zou hij ons eten mee geven, wonderlijk idee, je neemt toch geen eten mee naar een restaurant. Maar goed toen we in het restaurant aan kwamen bleek bijna iedereen de hoofdmaaltijd zelf mee te nemen en zich alleen te buiten gaan aan voorafjes en toetjes en natuurlijk aan de bekende scrammel muziek. Ook wij kregen een violist aan tafel te spelen, dus werd het een echte romantische avond.
Verder geen nieuws te melden, jullie hebben een geweldige tocht gemaakt en zijn , hopen wij weer veilig thuis. Liefs en Groetjes Ons -
27 Juni 2018 - 13:09
Peter En Alie:
Mooie verslagen, alleen die taart ziet er vervelend uit(als je het zelf niet hebt;-)
27 Juni 2018 - 18:23
Frans:
Gefeliciteerd, jullie hebben het doel bereikt. Nu nog de terugreis per trein. Mocht dit niet bevallen, stap uit en ga de laatste kilometers fietsen. Krijgen wij nog een extra reisverslag want diaarvan heb ik echt genoten. Op de valreep: Well done en de groetjes.
27 Juni 2018 - 20:51
Henk:
Einddoel van reis berijkt. Bedankt voor al het leeswerk.
Goede reis terug.